Mom & co.

Alles over Hypnobirthing | Mom & co

Afgelopen weekend was ik op de verjaardag van mijn nichtje Emelie. Ze werd 10, en het is al een hele dame. Ik zou bijna vergeten dat ik als verloskundige haar geboren zag worden in 2012. Het was ook mijn ontmoeting met het fenomeen hypnobirthing, en hallo; ik deed de eerste bevalling van mijn zus!

Maar bovenaan het rijtje herinneringen van dit moment staat dat mijn zus zo goed was voorbereid op de bevalling. Werkelijk niks leek haar te verrassen. Ze straalde kracht, leiderschap en vertrouwen uit. Wauw, dacht ik. Daar wil ik meer over weten. Sterker nog; ik gunde al mijn cliënten dit gevoel en wilde dit gaan integreren in mijn werk.

De kracht van hypnobirthing

Ik deed de opleiding tot docent hypnobirthing. Daar leerde ik over de kracht van je onderbewuste. Het deel van je brein waar je niet met ratio invloed op hebt. Maar wel door middel van allemaal tools. Zo leerde ik onder andere hoe je door middel van visualisatie en ontspanning je eigen onderbewuste kunt beïnvloeden.

Dat is ook waar het ‘hypno’ gedeelte van hypnobirthing vandaan komt. Natuurlijk ga je niet denken dat je een kip bent zoals in films, maar je kunt wel degelijk jouw overtuigingen veranderen door hypnose te gebruiken. Zo vervang je beperkende ideeen over waar jouw lijf toe in staat is, voor meer dienende overtuigingen. Je brengt jezelf eigenlijk in dusdanige ontspanning dat jouw onderbewuste open gaat staan voor nieuwe informatie. Door op zo’n moment gebruik te maken van de hypnobirthing tools herprogrammeer je jezelf om de aanstaande geboorte met vertrouwen en positiviteit tegemoet te gaan. Dat is toch fantastisch!

Hypnobirthing en de Mom & co zwangerschapscursus

Toch geven we geen hard-core hypnobirthing cursussen. Want hoewel er fantastische aspecten aan hypnobirthing zitten, is niet alles even waardevol. En bovendien heb ik door mijn werk als verloskundige een enorme bak kennis en ervaring die ook super mooi en belangrijk is om aan mensen mee te geven. Zo kon ik mijn eigen cursus ontwikkelen en was Mom & co een feit.

Inmiddels zijn we al heel wat jaren verder en is de Mom & co zwangerschapscursus alleen nog maar vollediger en mooier geworden. Waar het voornamelijk begon als hypnobirthingcursus, zitten er nu ook aspecten in van mindfulness, yoga, ademwerk, somatic experiencing, coaching, massage en good old common sense.

Realistische verwachtingen scheppen met de zwangerschapscursus

Het zit ‘m verder ook in wat we níet zeggen. Bijvoorbeeld dat een bevalling pijnvrij zou zijn (lees  ook onze blog: Pijnloos bevallen kan dat?), dat je ten alle tijde controle moet houden en dat er niks mis kan gaan. Nee; een goede voorbereiding is juist dat je weet dat het ook anders kan gaan, dat je waarschijnlijk pijn zal ervaren en op het juiste moment ook moet weten als je ergens in mee moet gaan. Maar als je weet wat je te wachten staat, en een realistische voorbereiding hebt gehad, dan kan elk verloop van de geboorte een mooie geboorte ervaring zijn.

Dat is dus wat Mom & co wél is. Een training waarin je alles leert over de bevalling; de fases, anatomie… Maar ook kennis over hoe je hormonen werken. De samenwerking tussen endorfine, adrenaline en oxytocine, het fascineert me nog steeds. We leren je ademhalings- en massagetechnieken (jaja). Maar ook de prachtige tools als visualisatie en affirmaties zitten nog steeds in de cursus.

Dit alles met als doel om een mooie, positieve geboorte-ervaring te creëren. Ik zeg hier bewust creëren. Want door kennis, vertrouwen in jezelf én in je lijf heb je die ervaring voor het grijpen! Ook als het anders loopt dan gehoopt. Zo, hopelijk ben je nu wat wijzer over hypnobirthing en onze zwangerschapscursus!

Lieve groet, Aline

TIP: Je in je eigen vertrouwde omgeving en in je eigen tempo voorbereiden op de bevalling? Via een complete cursus mét elementen van hypnobirthing en mindfulness? Boek dan nu onze online zwangerschapscursus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites