Mom & co.

Dit wil je weten over het herstel van je lichaam na de geboorte | Mom & co

We bereiden ons over het algemeen goed voor op de geboorte en op de komst van je kindje. Maar weet jij genoeg over de staat van je lichaam na de geboorte? Wat je kunt verwachten, wat normaal is en hoe je zorgt voor een goed verloop van het herstel? Want happy mom, happy baby. In deze blog zetten wij voor je uiteen wat je kunt verwachten die eerste dagen.

Hormonen

De eerste uren, soms dagen na de geboorte van je kindje kun je je heel energiek voelen. Nog vol van de adrenaline. Maar langzaam zullen de hormonen zich aanpassen en zal ook de vermoeidheid in slaan. Dit kan zorgen voor een flinke dosis vermoeidheid en kraamtranen zo rond de vierde en vijfde dag van je kraamweek. Misschien fijn om dan geen kraambezoek in te plannen? En sta jezelf toe om zoveel mogelijk mee te dutten met je newborn, want net als je baby heb jij als kraamvrouw ook echt je uren slaap nodig.

Naweeën

Het is ongelofelijk vinden wij, je baarmoeder krimpt in 1 tot 2 weken weer tot achter het schaambot. Dit kun je zeker in die eerste week voelen, vaak tijdens het geven van borstvoeding, mocht je dit willen geven. Je kunt dan last hebben van pijnlijke krampen.

Borstvoeding

Tijdens je zwangerschap zijn je borsten gegroeid, klaar om borstvoeding te geven. Ook als je hebt besloten liever flesvoeding te geven, wees voorbereid op stuwing. Rond de derde tot vijfde dag na de geboorte kunnen je borsten branderig en gespannen aanvoelen, dit gebeurd als de melkproductie goed op gang komt. Zorg ervoor dat je een fijne strakke top aan hebt die dagen. Het is een fase die weer voorbij gaat, die je even uit moet zitten. Voeden helpt! Lukt dit niet omdat ze te gespannen zijn? Vraag je kraamzorg om begeleiding. Een ouderwetse natuurlijke tip om de last te verlichten; witte koolbladeren in je BH! Werkt enorm verkoelend. 

Ontlasting

Je darmen hebben afgelopen maanden flink plaats moeten maken voor je baby, na de geboorte zullen ze langzaam weer hun plek zoeken in het lichaam. Dit kan voor verstopping zorgen. Het kan daardoor wel 4 dagen duren voordat je weer ontlasting hebt. Daarnaast kan het na een vaginale bevalling of een keizersnede nogal pijnlijk zijn om hard te moeten drukken. Het helpt om hierop voorbereid te zijn en vezelrijk te eten of bijvoorbeeld wat lijnzaad(olie) in huis te hebben. Om zo de stoelgang wat soepeler te laten verlopen. Nog een tip: als je onderkant beurs aanvoelt, kan het fijn zijn om met een warm washandje zelf ‘tegendruk’ te geven op je vulva, als je voor het eerst ontlasting hebt. Dit helpt.

Herstel van je bekkenbodem

Je algehele bekkenbodemspieren hebben veel te voortduren gekregen door het draag en baringsproces van je baby. Hierdoor kun je tijdelijk minder controle hebben over je blaas, met als gevolg: urineverlies. Het herstel van de bekkenbodem kun je in eerste instantie het beste bespoedigen door rust. Dit betekent: de eerste week met name horizontaal liggen. Bouw wandelingen/staan langzaam op. Zodra je bekkenbodem zwaar en zeurderig voelt, neem je weer rust. Als het voor jou goed voelt, en geen pijn veroorzaakt, is het belangrijk je bekkenbodemspieren zelf weer te gaan voelen en trainen. Tip: download de BekkenBodem app (linkje naar) om zo regelmatig oefeningen te kunnen doen. Ook raden we ten zeerste aan na 6 weken een nacontrole te doen bij de verloskundige om je bekkenbodem te laten checken. Helaas heeft 1 op de 3 vrouwen last van bekkenbodem klachten. Dit behoeft ten allen tijde hulp van een bekkenbodemfysio. Blijf er niet mee rondlopen!

Bloedverlies

De eerste 4 tot 6 weken kun je bloed verliezen, in het begin kunnen er ook nog stolsels in zitten. Op de plek waar eerst je placenta zat, ontstaat na de geboorte een wond. Deze heeft de tijd nodig om te helen en zorgt voor het bloedverlies. In de eerste week kunnen we ook nog stolsels inzitten. Je zult dus een tijd kraamverband dragen en daarna dik maandverband. Zolang je bloed verliest wordt afgeraden om in bad te gaan om zo infecties te voorkomen. En gebruik geen tampon of cup om het op te vangen, maar echt maandverband. Of van die fijne grote menstruatie onderbroeken, lekker duurzaam. 

Ontzwangeren duurt niet een week, maar kan maanden of langer duren, ook hiervoor geldt er zijn vaste regels. Behalve dat het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam, niets te overhaasten en je niet te vergelijken met anderen. Mocht je tegen dingen aanlopen, schakel een professional in die met je meedenkt en je kan adviseren.

In onze online cursus Een baby… En nu? besteden we ook ruime aandacht aan het herstel van de kraamvrouw mocht je meer willen weten over dit onderwerp! Ook kan het fijn zijn om postpartumbehandeling te plannen, waarin jij even geheel kunt ontspannen.

Geboorte geven is taai, rauw, badass, fantastisch, liefdevol, indrukwekkend en honderdduizend andere dingen tegelijk. Kortom, nogal uitputtend voor je lichaam. Wees hier bewust van, misschien voel je je prima, misschien voel je je ontzettend ontregeld. Alles is normaal, want elke kraamvrouw zal iets anders ervaren. Maar voor allemaal geldt, neem rust, gun je lichaam de tijd om te herstellen (en te slapen!).

Het nemen van speciale postpartum vitamines kan helpen, daar hebben we ook een blog over geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites