Mom & co.

5 dingen die je wil regelen als je zwanger bent.

Je plast over die stick, het display licht op of het streepje verschijnt. Je bent zwanger! Los van de blijdschap, verassing of shock denk je meteen dat je van alles moet doen. Van een box tot bevalcursus; de lijst van zaken die geregeld moet worden als je zwanger bent kan best lang zijn, maar gelukkig heb je de tijd. Maar er is een volgorde, én dit blog: 5 dingen die je moet regelen als je zwanger bent.

1. Regel kraamzorg en een verloskundige zodra je zwanger bent.

Misschien weet je al lang hoe je dit geregeld wil hebben, misschien was het nog een ver van je bed show. Als je niks regelt, zal er altijd professionele hulp zijn bij de bevalling en aan het kraambed, maar ben je gelimiteerd in je keuze. Zeker als je iets specifieks zoekt als natuurlijke kraamzorg of een zogenaamde ‘caseload’ verloskundige – dan heb je maar met 1 verloskundige persoonlijk contact- is het belangrijk om dit gelijk te regelen!

2. Ga gelijk foliumzuur slikken.

Als je dat al niet deed, natuurlijk. Voor het goed ontwikkelen van het zenuwsysteem en het aanmaken van rode bloedcellen is het belangrijk dat je gelijk foliumzuur gaat slikken. De kans op sommige afwijkingen wordt daarmee kleiner, zoals de groei van de hersens en het ruggenmerg. Zelf gebruikte ik Multivitamine van Vitakruid.

3. Houd je zwangerschap bij.

Ik had zelf een bad-case van zwangerschapsbrein. Ik vergat dingen snel en een hele zin maken was soms een uitdaging. Met een app of journal je verhaal bijhouden kan ontzettend fijn zijn voor overzicht, herinneringen én de verwerking. Een app als Tiny Beans kan leuk zijn, waarin kan je adekdotes, foto’s en video kwijtkan en een ‘feed’ kan genereren. Iets als pregnancy tracker is ook erg leuk, waarin je van dag tot dag info krijgt hoe je baby er bij ligt, hoe groot het is en wat het kan. ‘Tuurlijk Schatje’ is een leuke app voor de partner, interessant en met knipoog.

4. Ga gezond eten als je zwanger bent

Een divers, gebalanceerd dieet is sowieso het beste wat je kan doen. Groente en fruit, niet te veel suikers. Een vreetbui hoort er soms bij, maar wees je er bewust van. Sommige zaken mag je écht niet meer eten, zoals rauw vlees, rauwmelkse kaas, kiemgroente zoals taugé en ook een haring op de markt is er niet meer bij. Bij het voedingscentrum hebben ze daar uitgebreide informatie over. Tenslotte is het ook handig om eventueel medicijngebruik even na te gaan, en te checken op wat wel en niet mag.

5. Bereid je voor op de geboorte!

Van de 5 dingen waar je gelijk aan moet denken als je zwanger bent, is dit is natuurlijk de ultieme tip én de reden waarom Mom & co bestaat: Je voorbereiding op de bevalling! Er gebeurt zo veel! Je lijft verandert, je leven gáát veranderen en het is ontzettend belangrijk om je daar op voor te bereiden. Hoe verloopt een bevalling eigenlijk? Hoe zit het met ademhaling- en ontspanningsoefeningen? Wat kan je partner doen? Maar ook; wat als het anders gaat dan gehoopt, hoe kan je ook dan rustig en in control blijven? Wat zijn je opties en mogelijkheden? Alles met als doel; een zo fijn mogelijke ervaring creëren. Dus doe een bevalcursus of zwangerschapscursus, stel vragen aan je zorgverleners. Betrek je partner er bij en ga er voor.

Zo, nu weet je wat je je moet regelen als je zwanger bent. Benieuwd welke zwangerschapscursussen of bevalcursussen we bij Mom & co hebben? We hebben Groepscursussen én Online Zwangerschapscursussen op onze website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites