Mom & co.

Een geboortetrauma komt vaker voor dan je denkt | Mom & co

Je kindje is geboren, hoera! Maandenlang heb je uitgekeken naar jouw baby en nu is het zover. Misschien kun je toch niet optimaal genieten. En barst je iedere keer als je terugdenkt aan de geboorte in tranen uit. Misschien voel je je verdrietig en ook wel boos over hoe je bevalling is verlopen. Je vindt het lastig om met de mensen in je omgeving te delen hoe je je voelt. Dat is niet gek, want het kan voelen alsof je de enige moeder bent die dit ervaart. Helaas komt een nare geboorte-ervaring vaak voor. 1 op de 3 moeders kijkt met een negatief gevoel terug op de geboorte. Je bent dus niet alleen. In deze blog willen we je wat handvaten geven zodat jij, mocht je negatief terugkijken op de geboorte, iets aan dat gevoel kan doen.

Kwetsbaar

Tijdens je zwangerschap en na de bevalling ben je op je kwetsbaarst. Je staat erg open voor invloeden van buitenaf. Dit kan een opmerking zijn, als er niet wordt gekeken naar het geboorteplan, een bepaalde manier van handelen. Zodra jij het gevoel hebt dat je zelf geen regie en controle hebt, dan kan dit leiden tot een negatieve geboorte ervaring. Soms kan het geboorteproces heel pittig zijn, maar een goede, heldere communicatie en je gehoord en gezien voelen kunnen bijdragen aan een positieve geboorte- ervaring.

Wanneer spreek je van een trauma?

Als je pijn ervaren hebt tijdens de geboorte – lichamelijk of mentaal – en als terugdenken aan deze gebeurtenis gepaard gaat met nare gevoelens en/of pijn, dan kun je spreken van een trauma. Bij het woord trauma wordt er vaak gedacht aan bijvoorbeeld oorlogsslachtoffers. Maar het gaat bij trauma niet om de heftigheid van de ervaring, het gaat erom wat de ervaring met jou heeft gedaan.

Symptomen van trauma

De meest voorkomende symptomen van een trauma zijn:

 • Vermoeidheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Prikkelbaarheid.
 • Vermijding van alles wat met de gebeurtenis te maken heeft, zoals niet over de bevalling willen praten of geen foto’s willen terugkijken.
 • Flashbacks / nachtmerries.
 • Verdriet / boosheid / angst / stress.

Deze symptomen kunnen meteen na de bevalling optreden, maar het kan ook zijn dat de symptomen weken, maanden of zelfs jaren later tot uiting komen, omdat je op dat moment wordt getriggerd. Je hebt bijvoorbeeld een afspraak in het ziekenhuis en daardoor word je (onbewust) herinnerd aan je ervaring.

Wat kan je doen?

 • Stop je gevoelens niet weg. Gevoelens willen gevoeld worden. Door ze weg te drukken, komen ze vaak nog heftiger tot uiting. Huil als je wilt huilen, gil als je wilt gillen, sla in een kussen als je daar behoefte aan hebt.
 • Hoe moeilijk het ook kan zijn; blijf praten met mensen in je omgeving. Je hoeft niet alleen met deze emoties te blijven rondlopen. Vertel welke impact de bevalling op je heeft.
 • Schrijf je bevallingsverhaal op. En dan niet alleen feitelijk, zoals wanneer je vliezen braken, of wanneer de weeën begonnen, maar probeer terug te gaan naar je gedachten en wat je voelde tijdens de bevalling. Dit opschrijven helpt bij de verwerking en het lucht op. Je hoeft het niet aan iemand te laten lezen, het is vooral voor jezelf. Misschien kan je het voorlezen aan je partner, zodat diegene begrijpt wat jij doormaakt. 
 • De eerste zes weken na de bevalling ben je aan het herstellen. Gun jezelf de ruimte en rust daarvoor. Misschien zie je ontzettend tegen de afspraak voor de nacontrole op. Probeer dan wel naar deze afspraak te gaan en benoem daar wat je voelt. Zeg hoe lastig je het vind om over de bevalling te praten. De zorgverleners zijn er om je te helpen.
 • Schaam je niet om hulp te zoeken. Er is niks mis met je, je bent niet gek. Je hebt een heftige ervaring meegemaakt en daar kun jij niks aan doen. Een trauma gaat over het algemeen niet vanzelf weg. Er zijn mensen die jou kunnen helpen, ga daarvoor. 

Lastig om hulp in te schakelen

Vaak hebben vrouwen al een heel proces achter de rug voordat ze hulp vragen. Vaak word je doorverwezen naar een psycholoog voor EMDR, een effectieve methode om traumatische ervaringen te verwerken. Toch is het vanuit de verloskunde en psychologie gezien niet de beste methode voor het verwerken van een geboortetrauma. Met EMDR beleef je jouw nare ervaring helemaal opnieuw. Dat kan veel emoties oproepen en is daardoor ontzettend zwaar. Veel moeders geven aan dat ze 3 dagen moeten bijkomen van een sessie. Dat is moeilijk, want als moeder heb je geen tijd om 3 dagen bij te komen. Er is nu ook een andere, nieuwe manier om, onder andere, een geboortetrauma te verwerken: de Trauma Buster Technique (TBT).

In 2 uur tijd je trauma verwerken

Met deze nieuwe techniek uit Australië verwerkt 95 procent van de moeders haar traumatische ervaring in één sessie van 2 uur. In tegenstelling tot EMDR waarbij je meestal meerdere sessies nodig hebt. TBT is heel zacht, waardoor je je op het einde opgelucht en rustig voelt. Er wordt zelfs veel gelachen tijdens zo’n sessie. Dat klinkt gek, maar door alle nare beelden en geluiden te vervreemden, haal je de emotionele lading van de gebeurtenis af. Je voelt je niet meer boos of verdrietig, maar kunt op een neutrale manier terugkijken naar de gebeurtenis. En: je kunt die foto’s of filmpjes van je bevalling weer terugkijken zonder dat je overspoeld wordt door emoties en kunt met een goed gevoel je bevallingsverhaal vertellen.

Wil je hier meer over weten? Op www.mpowermoms.nl/tbt vind je alle informatie over de Trauma Buster Technique voor het verwerken van je traumatische ervaring.

Over de auteur:

Meike is psycholoog en geboorte-expert bij Mpower moms en zelf moeder van 2 kinderen. Ze helpt vrouwen bij de verwerking van hun (nare) zwangerschap en bevalling. Daarnaast begeleidt Meike moeders naar ontspannen moederschap zodat ze meer rust, tijd en energie ervaren.  Website: www.mpowermoms.nl

En luister hier naar: Mom & co de podcast met Meike van Mpowermoms als gast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites