Mom & co.

Pijnloos bevallen, kan dat? | Mom & co

Pijnloos bevallen, kan dat? 

Bevallen is voor de meesten van jullie mogelijk nog een onbekend terrein en daardoor heel spannend. De een kijkt ontzettend uit naar de bevalling en de ander ziet er tegenop, is huiveriger of misschien wel angstig. Hoeveel pijn doen die weeën nou echt en ga ik dat wel kunnen trekken? De belofte van pijnloos bevallen klinkt dan waarschijnlijk erg aantrekkelijk, toch?

Ons beeld van bevallen

Op de social media kanalen zien we tegenwoordig veel ‘oer’, natuurlijke en soms pijnloze bevallingen. Dat is fantastisch, maar niet voor iedereen de realiteit. En als dat je beeld is van bevallen, is de kans op teleurstelling groot. Daartegenover staan weer de negatieve scenario’s uit films of nare ervaringsverhalen uit je omgeving, maar ook dat hoeft niet jouw realiteit te zijn. Jouw bevalling ligt nog in de toekomst, en is van allerlei elementen afhankelijk, waar je zelf gelukkig ook invloed op hebt.  Dus in een wereld vol met ‘bevallings-uitersten’; hoe bereid je je dan realistisch voor op je eigen bevalling? En als je angst hebt voor pijn tijdens de geboorte, hoe ga je daar dan mee om?

Het onderbewustzijn

Hoe wij als mens op iets reageren wordt voor 95% (voor zover de wetenschap nu rijkt) aangestuurd door ons onderbewustzijn. In ieders onderbewustzijn ligt een geheugen van allerlei beelden en ervaringen opgeslagen over bevallen. Deze opgeslagen beelden bepalen hoe jij reageert op het fenomeen ‘bevallen’. Is dit een positief beeld? Dan is de kans echt veel groter dat je ontspant tijdens de bevalling. Maar het werkt helaas ook andersom. Is er sprake van angst en spanning door de negatieve associaties die jij over bevallen hebt, dan kan je tijdens de bevalling gaan verkrampen. Dit wordt hormonaal aangestuurd door de werking van ons zenuwstelsel. 

Het autonome zenuwstelsel

Het deel van je autonome zenuwstelsel wat die verkramping veroorzaakt, noemen we het sympathisch zenuwstelsel. Wanneer dit deel geactiveerd wordt, gaat het hormoon adrenaline omhoog. Je komt als het ware in een ‘fight or flight’ situatie. Dit maakt dat je je niet veilig voelt.  Onverwachte omstandigheden kunnen dit in je lijf teweeg brengen, en je mindset uitdagen. Hierin flexibiliteit tonen en meebewegen vanuit positiviteit en kracht is iets waar we aanstaande ouders in onze zwangerschapscursus in trainen. Wees mild voor jezelf, en ondersteun elkaar en jezelf vanuit wat je hebt getraind, én met wat zich aandient in het moment. Je kan dit, en je gaat dit samen doen!

Bevallingshormonen

Wat helpt dan? Ontspannen. Dit betekent niet dat je in volledige overgave ontspant zoals je dat zou doen in een spa. Nee, het is knetterhard werken. Bevallen is rauw. Maar ook hierin kan je meebewegen met het harde werk wat je lijf aan het leveren is. Als het je lukt om overgave en ontspanning te vinden tijdens deze enorm fysieke uitdagingen, wordt het parasympatisch gedeelte van je zenuwstelsel geactiveerd. Hierdoor wordt oxytocine (het weeën-hormoon) en endorfine gestimuleerd. En deze twee hormonen versterken elkaar en zorgen dat je in een positieve spiraal komt. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer oxytocine je lichaam aanmaakt waardoor je betere weeën krijgt. En wanneer je weeën intenser worden, gaat je lichaam meer endorfines aanmaken, die er voor zorgen dat je vertrouwen hebt en beter ontspant. En dat is waar het goud zit. Endorfine is namelijk een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor vervagen de rauwe randjes, heb je een veranderend besef van tijd, en kun je in een fijne roes raken. Endorfine zorgt voor ontspanning en vertrouwen, het is dus heel erg waardevol als je leert hoe je dit, zelfs tijdens enorme uitdagingen, kunt stimuleren.

Oké, dit wil je als je gaat bevallen. Maar hoe dan? 

Een goede zwangerschapscursus is een essentieel ingrediënt als je het ons vraagt. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van kennis en daarmee realistische verwachten ten positieve bijdraagt aan de ervaring van de bevalling. Dit geeft je regie. Het gaat om jouw lijf, dus jij bepaald. Het is niet alleen belangrijk dat je tijdens de zwangerschapscursus de feitelijkheden van een bevalling leert, maar juist de combinatie van kennis, techniek, eigen regie, ademhalingsoefeningen en mindset. Dat welke uitdaging zich ook aandient, jij met ondersteuning van je partner, kan ontspannen en de juiste hormonen kan aanmaken.

Waar ontspan jij van?

Daarom is het ontzettend belangrijk om te weten waarbij jij ontspant. Pluis deze vraag uit, betrek je partner hierbij, hoe kan hij of zij, je hiermee ondersteunen? Welke dingen kan hij of zij tegen je zeggen bijvoorbeeld en wat juist niet? Wat vaak enorm helpt is warmte. In elke vorm. Van een (beval)bad, douche, kruik, warme handen tot dikke sokken aan je voeten. 

Light touch massage

Ook zijn er speciale massage technieken, die in onze zwangerschapscursus ook aan bod komen, welke je lichaam helpen meer endorfines te laten aanmaken. Bijvoorbeeld de light touch massage, waarbij je met hele zachte aanraking de rug ‘masseert’. Door de zenuwen in dit gebied aan te raken, worden zintuigen ‘afgeleid’ en worden hersenstam en hersenschors enorm gestimuleerd. De elektrische activiteit in de hersenstam en de beide hersenhelften wordt dan omgezet in endorfines en helpt je om in die roes te komen. En zo kan je dus weer in die positieve spiraal terecht komen van ontspanning en vertrouwen. 

Affirmaties en visualisaties

De bevalling vraagt veel van je lichaam, je kunt hierdoor in de stress schieten, stress zorgt voor angst en angst vaak voor pijn. Een mentale tool om je aan het feit te herinneren dat je dit kan, is daarom heel fijn. Hiervoor zijn visualisaties en affirmaties een krachtig middel. Doordat je deze technieken toepast al tijdens de zwangerschap, krijg je direct toegang tot het onderbewustzijn en kun je woorden en beelden opslaan die je kracht en vertrouwen geven. Door dit vaak te oefenen (conditioneren), verander je je mindset. Wij willen jullie met onze zwangerschapscursus leren een stapje voor te zijn, door kennis, mindset en techniek.

Samen bevallen met je partner

En als je er zelf even niet uitkomt, dat je partner je dan altijd weer naar dat rustpunt weet te brengen, met vertrouwen. Daarom is het ook zo onwijs belangrijk dat jullie je samen goed voorbereid voelen en de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Dit is niet in 1 dag geleerd, daarom is het belangrijk om met de verschillende tools te oefenen, om zo de positieve vibe rondom bevallen te vergroten en je lichaam bewust te leren ontspannen. 

In onze (online) zwangerschapscursussen bereiden we je realistisch voor en leren we je welke verschillende tools je in kan zetten zodat je vanuit positiviteit en kracht kan reageren op de geboorte. Ook als alles anders loopt dan je had gehoopt. Dit kan jouw natural high van endorfines vergroten, en wie weet beval je dan wel zonder pijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”86779″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”130458″][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites