Mom & co.

Een ode aan alle pas bevallen moeders | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”409884″]

Een ode aan alle pas bevallen moeders

 

‘Lieve Mom,

Daar ben je dan… Pas bevallen, met een mini mensje op je buik. Je bent ineens moeder. Vaak hollen onze gevoelens in deze periode een beetje achter je lijf aan. Je hebt tijd nodig om te verwerken wat is gebeurd. Je voelt de bevalling nog overal in je lijf.

Na een magische douche waarbij je je moe gestreden lijf verzorgt, stiefel je naar het vers opgemaakte bed. Dagelijkse routines zoals haren borstelen en je tanden poetsen nemen weer hun plek in, alsof er sprake is van dagelijks. Maar de dagen zijn nu totaal anders. Je beseft het als je jouw baby bij je partner op de borst ziet liggen, als je terug komt van zo’n douche. Je beseft het wanneer je dat zorgvuldig uitgezochte outfitje voor het eerst aanziet. Maar vooral na die autorit, met de maxicosi voor het eerst in gebruik, en je je huis binnenstapt als moeder besef je het.

Die avond ligt jullie kindje te slapen op jullie slaapkamer, voor het eerst na 9 maanden geborgen in je buik. ’Hoezo heeft niemand verteld dat er zoveel geluiden uit een baby komen?’, denk je terwijl je met grote ogen naar dat kleine wezentje staart. Gedachten buitelen over elkaar heen: ‘Moet ‘ie niet weer drinken?’’, Is die spuug normaal?, ‘Hoe maak je eigenlijk een flesje?’, ’Zou de kraamzorg wel fijn zijn?’, ’Oh ik moet echt slapen, ze hadden gezegd dat dat heel belangrijk was’.

De kraamweek breekt aan, en dan begint het pas echt! Je hebt alles in huis gehaald, en bent er helemaal klaar voor. Jullie maken een enorme leercurve door in de verzorging van jullie baby. Je bent herstellende, en tegelijkertijd wordt er mogelijk een kickstart gegeven aan borstvoeding wat een fulltime baan is. Ondertussen gieren de hormonen door je lijf, adrenaline geeft je het gevoel dat je de hele wereld aankan en oxytocine maakt je knalverliefd. Of: adrenaline zet je op scherp en dat gevoel van liefde is er nog niet echt, dat kan ook. Dat het een emotionele (en fysieke) rollercoaster is moge duidelijk zijn.

Het is de meest intense transitie die je in je leven doormaakt. Grijze buien vol ellende en grote golven van liefde en euforie wisselen elkaar af. Onze boodschap aan jou is dan ook: Gun jezelf de tijd en alle zorg en aandacht. gun jezelf de ruimte  om van vrouw moeder te worden, met alle emoties die daarbij horen. Op jouw moment, op jouw manier. De rest is slechts ruis.’

In onze online cursus: “Het vierde trimester” bereiden we aanstaande ouders voor op de periode na de geboorte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites