Mom & co.

Postnatale depletie: hoe zorg je voor een goed herstel na de bevalling? ! | Mom & co

Jouw herstel na de bevalling lijkt wanneer je zwanger bent zo ver weg. Het kan daarom lastig zijn om erover na te denken en je er tijdig op voor te bereiden. Want zeker bij je eerste kindje heb je weinig beeld bij wat er bij je herstel komt kijken. En zelfs met de nodige voorkennis kan jouw lichaam reageren op manieren die je kunnen verrassen.

Het maken van een mensje vergt nogal wat van je. Er is een immense hoeveelheid aan bouwstoffen en energie nodig. En dat komt allemaal van én uit jou! Daarbij heeft jouw kleintje voorrang. Dat betekent dat in jouw buik eerst voor de baby wordt gezorgd en daarna pas voor jou. De kans groeit dan dat jouw voorraden tegen het einde van je zwangerschap op zijn. Zeker als je niet in de beste staat zwanger bent geraakt en ook als je niet optimaal voor jezelf hebt kunnen zorgen tijdens.

Deze staat van uitgeputte bouwstoffen is natuurlijk niet de ideale manier om aan het moederschap te beginnen. En toch lijkt het de norm te zijn. Want veel van de klachten die we ‘normaal’ vinden na de bevalling, zijn hiernaar te herleiden. Je hoort dan weleens dingen zoals ‘alle moeders zijn moe’ of ‘niet meer kunnen slapen, hoort erbij’. Hoewel het lijkt te kloppen, blijft de vraag, is er echt niks aan te doen? Of kan het ook anders?

Het lijkt onmogelijk, maar neem veel rust.

We gunnen onszelf weinig rust, regelmaat en reinheid na de bevalling. Oude gebruiken die allerlei tradities hadden om moeder en kind te voeden, te helpen rusten en te doen hechten, hebben we links laten liggen. De verwachtingen van onszelf en anderen dat we ons oude leventjes vanzelf weer zullen oppakken, blijkt best hardnekkig. Het welzijn van de moeder kan daar echt onder lijden. 

Tijdens je zwangerschap is er hormonaal heel veel aan de hand wat plotsklaps veranderd na de geboorte. Deze hormonale daling heeft heel veel invloed op je welzijn wanneer je het niet opvangt met voldoende rust, ruimte voor je herstel en het aanvullen van je reserves. Want jouw hormonen beïnvloeden je gedrag, je emoties, je denkvermogen én je fysieke gesteldheid. Eigenlijk alles. 

Na de bevalling lijk je hormonaal op een vrouw in de menopauze.

De hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijke geslachtshormonen) daalt met ongeveer 90%, jouw andere vrouwelijk geslachtshormoon, progesteron, wat je tot rust brengt, gaat naar nul. Daarbij heeft je schildklier het vaak zwaar na de bevalling, doordat tijdens de zwangerschap veel van je stofwisseling wordt gevraagd en je bij bloedverlies tijdens de geboorte nogal wat schildklierhormonen verliest. 

Wat is postnatale depletie?

Als moeders wordt ons niet geleerd om deze hormonale schommeling op te vangen. Daarom begint onze mama reis vaak met een achterstand. Want voor het herstel van onze hormonen zijn nutriënten nodig om onze uitgeputte bouwstoffen aan te vullen. Wanneer dit niet gebeurt, werkt dat ‘postnatale depletie’’ in de hand. ‘Postnatale depletie’ is een verzameling van symptomen waar moeders last van kunnen krijgen 1 tot 4 jaar na de geboorte. En verzamelnaam zegt het al, want het kan zich op verschillende manieren uiten. 

En het is belangrijk te weten dat dit anders is dan een postpartum depressie. Bij postnatale depletie gaat het om gradaties van klachten. Van een lichte vorm van depletie tot aan de extreme vormen daarvan, waar een depressie, angststoornis en/of een burn-out daar de uitingen van zijn. Het hebben van een term als postnatale depletie sluit veel beter aan bij wat veel moeders meemaken tijdens deze transitie van het moederschap, zonder gelijk uit te gaan van de uitersten.

Zorg voor je herstel, en voorkom postnatale depletie en haar extreme uitingen. Maar hoe?

  1. Neem je kraamtijd serieus

Hoe je de eerste 40 dagen invult, kan enorm uitmaken voor je herstel [linkje naar de mom&co cursus]. Net als je geboorteplan helpt een kraamplan je met het nadenken over de belangrijke thema’s waar je zelf niet snel aan denkt. Zo wordt je gedwongen op voorhand al na te denken over jouw eigen welzijn, waar je geen ruimte voor voelt tijdens de zorg voor een pasgeboren baby en in een waas van slaaptekort. 

Denk aan deze hoofdpunten:

  • De zorg voor de baby (zoals voeding, waar slaapt de kleine, een lijst van hulplijnen zoals de lactatiekundige, een osteopaat, consultatiebureau ed)
  • De zorg voor je andere kinderen 
  • Een lijst voor je partner van je verwachtingen over zijn of haar rol
  • Hoe je het wil regelen met kraambezoek
  • Hoe het huishouden gedaan zal worden inclusief maaltijden voor het gezin
  • Welke postpartum behandelingen je gaat doen (denk aan een bekkenbodemfysio, postpartum massage of een mooi afsluitingsritueel)
  • Welke familieleden of vrienden kun je inschakelen als je rust nodig hebt
  1. Zorg voor goede voedingsstoffen

De benaming ‘postnatale depletie’ geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om tekorten. De tekorten die kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat jouw herstel niet soepel verloopt. Als het lichaam niet de juiste stoffen heeft om haar meest basale functies uit te voeren, ontstaat een nieuwe bron van stress. En ook al kun je deze stress niet zien, het is misschien wel jouw grootste stressfactor. De interne stress van moeten functioneren zonder wat je nodig hebt, is ondoenlijk. Vandaar ook de uiteenlopende klachten: van je haar wat uitvalt, de enorme vermoeidheid, de stemmingswisselingen en de simpele woorden die je niet kunt onthouden om er een paar op te noemen.

Jezelf voeden, is een concept waar we allemaal een idee bij hebben. Jezelf snel vullen, doe je met de voedingsmiddelen die je snelle energie geven en je onverzadigd achterlaten. Dit weten is iets heel anders dan ernaar handelen natuurlijk. Gezond eten voor een – nieuwe – mama kan een lastige drempel zijn. Waarbij in het geval van tekorten er bijna niet tegen op te eten is. 

Veel moeders blijven om o.a. deze reden hun zwangerschap multivitamines slikken. Helaas is de gemiddelde prenatale vitamine geformuleerd om ervoor te zorgen dat de baby gezond is en krijgt wat het nodig heeft om bijvoorbeeld geboorteafwijkingen te voorkomen. Maar de behoefte van de moeder is daar ondergeschikt aan. Terwijl jouw lichaam echt een handje geholpen mag worden.

Kies daarom voor suppletie die speciaal geformuleerd is voor deze fase. Vooral omdat je juist nu specifieke behoeften hebt. Daarbij is het nooit te laat om je lichaam een handje te helpen. Over het algemeen zit je zeker anderhalf jaar in deze hormonale achtbaan en zonder extra zorg voor jezelf kan je daar jaren later nog last van hebben. Iets wat we natuurlijk allemaal willen voorkomen.

WINACTIE (deadline 18 juli)

Daarom een winactie deze week op onze Instagram. We geven de vitamines van Femmegetic weg. Mama Care is speciaal geformuleerd voor – nieuwe moeders – om postnatale depletie te voorkomen en jouw hormonale herstel te ondersteunen. Deze mooie actie wil je niet missen, geef je dus snel op.

www.femmegetic.com
https://daisysyellowpepper.com [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites