Mom & co.

Vijf feitjes over mindfulness | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”213592″ shape_dividers=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”679751″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”109678″]

5 feitjes over mindfulness

Wat is mindfulness precies? En waarom horen en lezen we er steeds meer over? En hoe kan je dit toepassen tijdens de zwangerschap en de bevalling? Mindfulness betekent eigenlijk ‘je volledig bewust zijn van je huidige ervaring’. Hoe vaak per dag doen we wel niet dingen op de automatische piloot? Denk aan autorijden, handelingen tijdens het koken of routines op je werk. Mindfulness werkt precies het tegenovergestelde.

In de zwangerschapscursus van Mom & co gebruiken we elementen uit mindfulness en hypnobirthing ter voorbereiding op de bevalling. Maar mindfulness is niet alleen tijdens de zwangerschap gezond, ook na de bevalling of voor de partners biedt mindfulness vele voordelen.  Om wat meer te weten te komen over mindfulness hebben we hier 5 feitjes voor jullie.

1. De basisprincipes achter Mindfulness zijn afkomstig van het Boeddhisme.

Het Boeddhisme is ongeveer 500 jaar voor Christus ontstaan in India. Boeddha heeft zijn hele leven besteed aan ontdekken waar het lijden van de mens vandaan kwam. Hij was degene die stelde dat lijden kwam door de mensheid zelf omdat we ons hechten aan fijne ervaringen, en afzetten tegen vervelende ervaringen.

2. Mindfulness verlaagt stressprikkels.

Vandaag de dag krijgen we per uur ongeveer evenveel prikkels binnen als in de Prehistorie per jaar. Laat dat maar even op je inwerken. Je telefoon, de TV, een tram die voorbij rijdt; allemaal prikkels. Te veel prikkels kunnen zorgen voor onrust. Je hoofd kan letterlijk vol zitten omdat je overprikkeld bent. Mindfulness zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met je ervaringen op dat moment. Bijvoorbeeld een verhaal dat je wordt verteld of een ademhalingsoefening waar je stap voor stap doorheen gepraat wordt. Door te focussen op waar je mee bezig bent, wat je ook doet, kom je tot rust. Het vermindert piekeren en stress. Tijdens de zwangerschap en bevalling is het essentieel om goed te kunnen ontspannen en mindfulness kan hier dus goed bij helpen.

3. Mindfulness kan zorgen voor verbetering van focus en concentratie.

Mindfulness zorgt er voor dat je je aandacht beter kan richten en verdelen, met als effect dat je minder snel afgeleid raakt. Het zorgt er dus voor dat je bijvoorbeeld bij een vergadering niet alleen fysiek aanwezig bent en dromend naar buiten staart, maar je meer bewust bent van wat er nu speelt. Zo kan je geconcentreerder opgaan in dit moment. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk voor de hechting met jouw baby om af en toe bewust contact te maken. Maar ook tijdens de geboorte kan dit bewuste contact enorm motiveren en geeft het je positieve kracht om de weeën op te vangen.

4. Je kunt mindfulness in combinatie met fysieke tools (ademhalingsoefeningen, visualisaties en affirmaties) gebruiken tijdens de bevalling.

Je lichaam en geest zijn veel meer verbonden dan we wel eens denken. Met je gedachten kan je een fysieke reactie teweeg brengen. Denk aan speeksel aanmaak wanneer je aan je lievelingsgerecht denkt, of blozen als je verliefd bent. Zo werkt dit ook bij de bevalling met bijvoorbeeld stress of beperkende gedachten: het heeft effect op je lichaam. Zoals eerder vermeld kan je met mindfulness stress en angst verminderen. Tijdens de bevalling kan het zorgen voor afleiding. Door met je gedachten naar een fijne herinnering te gaan, zoals bijvoorbeeld een mooie vakantie, in combinatie met een ademhalingsoefening, kun je er voor zorgen dat je lichaam ontspant én je vertrouwen krijgt omdat je de weeën onder controle hebt. Hoe dit precies werkt leggen we je uitgebreid uit in onze zwangerschapscursus

5. Mindfulness kun je oefenen, en je kunt er dus beter in worden.

In veel onderzoeken wordt aandacht vergeleken met een spier; en een spier kan je trainen. Aandacht kan je trainen bijvoorbeeld door middel van meditatie, visualisatie of een bodyscan. Al deze tools komen aan bod in de zwangerschapscursus van Mom & co. Maar ook buiten de zwangerschap en de bevalling komen deze tools enorm van pas. Als je bevallen bent bijvoorbeeld, is het heel goed om tussen de voedingen door even te gaan liggen, ontspannen en je gedachten los te laten. En niet alleen voor de vrouwen, ook voor de partners is mindfulness toepassen een hele fijne manier om met aandacht in het moment te zijn.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites