Mom & co.

En toen was er dat artikel in de Volkskrant | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”134730″ shape_dividers=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”105839″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”111994″]

En toen was er dat artikel in de Volkskrant

Volkskrant: “Een oerbevalling lijkt mooi op Instagram, maar gynaecologen hebben hun bedenkingen.”

De Volkskrant pakt gelijk uit en stelt in het artikel dat zogenaamde ‘momfluencers’ een te romantische beeld van de bevalling hebben, en zet doula’s denigrerend weg als kruidenvrouwtjes. Jammer. Het artikel krijgt daarna een andere, eigenlijk hele interessante wending: Belangrijke thema’s als communicatie en vertrouwen worden aangesneden en er wordt gerefereerd aan hoe waardevol een doula of een goed voorbereide zwangere en partner is.

Er is één belangrijk element dat er wat ons betreft uitspringt na het lezen van dit artikel. Namelijk de trend dat er iets gaande is in de wereld van geboorte. Er heerst een angstcultuur rondom de bevalling, de geboorte is te ver gemedicaliseerd en er wordt te vaak ingegrepen. Dat komt omdat er niet goed genoeg geïnformeerd en gecommuniceerd wordt. En dat heeft alles te maken met een fout in het verloskundig systeem; er is te weinig tijd en aandacht tijdens het proces. Daarom worden er soms overhaaste beslissingen genomen. Als de gynaecoloog of verloskundige samen met de zwangere en partner goed op de hoogte zijn van elkaars wensen, tijd en aandacht voor elkaar hebben om de beste beslissing te nemen, dan is de kans dat de geboorte als traumatisch wordt ervaren op z’n minst gering.

De angstcultuur rondom bevallen is het product van de zogenaamde maakbare samenleving waar we in leven. En dat is zo jammer! Vrouwen zijn bang om te bevallen en zorgverleners zijn soms bang om te laat in te grijpen. De kans op een natuurlijke bevalling wordt daardoor kleiner. We vliegen de geboorte te vaak aan vanaf de negatieve kant, terwijl in elke geboorte zoveel positiefs te halen is, ongeacht het verloop hiervan.

Een fijne, veilige en vertrouwde omgeving, ontspannende muziek, zacht licht van bijvoorbeeld zo’n zoutlamp (die trouwens ook heel fijn zijn in de maanden na de geboorte tijdens de nachtvoedingen) dragen bij aan meer ontspanning. En ontspanning is belangrijk voor de juiste hormoonaanmaak tijdens de bevalling  Daarnaast is een goede voorbereiding op de bevalling door middel van bijvoorbeeld een zwangerschapscursus essentieel. Dit is weliswaar niet een voorwaarde voor een positieve bevalervaring, want elke vrouw is anders, maar een goed voorbereid stel dat kritisch durft te zijn staat sowieso 3-0 voor.

Kijk naar mij, Aline. Mijn zoon Kobe is geboren in de operatiekamer onder fel, wit LED licht. Er was van alles gaande in de operatiekamer, maar zacht licht of rustgevende muziek was daar geen onderdeel van. Ik kreeg een keizersnede omdat ik de medische indicatie placenta preavia had. De geboorte van Kobe was daardoor op papier een spannende situatie en zo voelde het voor ons ook regelmatig, maar desondanks hebben ik en mijn vriend René er een heel positief gevoel aan overgehouden. We voelden ons gehoord tijdens de zwangerschap en waren goed voorbereid. We kregen tijd en aandacht van onze gynaecoloog en we voelden dat er ruimte was voor discussie, vooral omdat we deze ruimte zelf namen. Zo konden we meebewegen in het proces, ook al werd het een heel ander avontuur dan we van tevoren hadden gehoopt. De medische interventies waren nodig voor de gezondheid van mij en mijn baby en we voelden ons onderdeel van de genomen beslissingen hierin.

Bevallingen er zijn in alle kleuren en maten (check onze podcast Adem in Adem Uit maar eens) en een positieve ervaring zit ‘m niet in die ‘oerbevalling’, want ook met een ruggenprik of een keizersnede kan je heel krachtig terugkijken op de geboorte. In het Volkskrant-artikel wordt genoemd dat 80% van alle bevallingen onder begeleiding van de gynaecoloog zijn. Dit hoge percentage geeft precies weer wat het probleem is, overmedicalisering en niet vanuit vertrouwen maar vanuit angst handelen. Bovendien zegt dit percentage niets over hoe de bevalling ervaren wordt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je, ongeacht het verloop en de plek van de bevalling, een positieve geboorte-ervaring kan creëren. Mits je goed voorbereid bent, op een realistische manier met vertrouwen de geboorte aanvliegt, je gesteund voelt door je zorgverlener en weet wat de opties zijn – inclusief eventueel medisch handelen.

Wij leren in onze zwangerschapscursus om vragen te stellen bij medische interventies, maar leggen ook uit waarom en wanneer deze interventies nodig zijn zodat je niet hoeft te wantrouwen. Verlang naar die oerbevalling, als dat is wat je wil. Koop dat zoutlampje of die etherische olie, als dat is wat je wil. Bereid je voor, weet wat je wensen en je keuzes zijn, en nee is ook een keuze. Zorg ervoor dat je je veilig voelt bij je zorgverlener. Doe alles wat jou helpt om een positieve geboorte ervaring te krijgen.

We vinden het prachtig dat ‘momfluencers’ als Nina Pierson, Rens Kroes en Kassandra Schreuder en vele anderen, onder wie wijzelf van Mom & co, stellen empoweren en meer bewustzijn creëren dat je de geboorte kan krijgen die bij jullie past. We pretenderen niet dat het voor iedereen is weggelegd, en dat doen de momfluencers ons inziens ook niet. We pretenderen wel dat je met een goede voorbereiding en goed teamwork een veel grotere kans hebt op die prachtige ervaring. Wie weet wat al deze ‘ophef’ met zich mee brengt! Wie weet durven we straks met z’n allen weer meer te vertrouwen en de bevalling niet meer vanuit angst aan te gaan.. Wie weet…. Wij dromen mee!

(N.B.: Het artikel ‘Een oerbevalling lijkt mooi op Instagram, maar gynaecologen hebben hun bedenkingen’ verscheen op 5-12-2020 in de Volkskrant en is hier te lezen)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites