Mom & co.

De eerste tekenen van de bevalling herkennen | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”194199″]

De eerste tekenen van de bevalling herkennen

Hoe herken ik het begin van mijn bevalling? Goeie vraag! Een vraag die veel hoogzwangere vrouwen en hun partners bezig houdt. Wanneer begint mijn bevalling? Hoe begint het? Ís mijn bevalling al begonnen? Omdat een bevalling totaal niet te plannen is, en er zoiets groots gaat gebeuren, is het heel logisch dat deze vragen door je hoofd spoken. Precies voorspellen wanneer je bevalt kan niemand, maar er zijn wel verschillende tekenen dat de bevalling dichtbij is en/of dat je lichaam klaar is voor de geboorte van je baby.

Indalen van jouw baby.

Als een baby indaalt, betekent dit dat het hoofdje dieper in het bekken daalt. Ligt de baby in stuitligging, dan zijn dit de billen. Aan het einde van de zwangerschap dalen de meeste baby’s in. De ene baby doet dit bij 32 weken, de andere bij 38 weken en sommigen zelfs pas tijdens de bevalling. Het zegt dus niets over wanneer je gaat bevallen, maar het is een teken dat je lichaam zich klaar aan het maken is voor de bevalling.

De meeste moeders merken dat een kindje indaalt door lichte pijn in de onderbuik, of steken die je in je vagina kan voelen. (genieten! ;)) Je verloskundige zal op het spreekuur met haar handen op je buik naar de indaling voelen, en je vertellen of een kindje al vast of nog beweeglijk in het bekken ligt. Een ingedaalde baby kan behoorlijk op je blaas duwen, dus mocht je niet al 453 keer per dag naar de wc gaan, dan is dat nu vaak wel het geval.

Rommelen/ voorweeën.

‘Ik heb een beetje gerommeld vannacht’. Een bekende uitspraak, maar wat betekent het nou eigenlijk precies? Aan het einde van de zwangerschap kan het zijn dat je baarmoeder wat oefenweeën gaat maken. Dit is iets anders dan harde buiken. Harde buiken zijn pijnloos en kun je al wat vroeger in de zwangerschap hebben, bijvoorbeeld na een drukke werkdag. Onschuldig, zolang je ze niet te vaak hebt. Voorweeën voelen meer aan als een kleine wee. Ze zijn vaak wat onregelmatig en duren kort. Je moet ze soms licht wegzuchten en na een tijdje zakken ze weer weg. Vaak maken ze de baarmoedermond al wat zacht, en kunnen soms zelfs al voor een klein beetje ontsluiting zorgen. Voorweeën zakken niet altijd af, ze kunnen namelijk ook sterker en regelmatiger worden, en uiteindelijk doorzetten in ‘echte’ weeën: goed nieuws! Je gaat bevallen.

Als je al ooit bevallen bent ‘rommel’ je meestal wat meer dan iemand die nog nooit bevallen is. Soms kan dit je wat onrustig maken omdat je je afvraagt ‘Is dit het nou?’ Vertrouw op jezelf en op je lichaam. Wanneer weeën regelmatiger en sterker worden, en langer aanhouden, voel je het verschil en ga je je automatisch meer focussen op de weeën en je ademhaling. Lees hier over de vijf verschillende fases van de bevalling.  

Verstrijken en week worden van de baarmoedermond.

Je baarmoedermond is een ronde sluiting van je baarmoeder die een beetje lijkt op het tuutje van een opgeblazen ballon. In de zwangerschap is deze hard, stug en wel 3-4 cm lang. Aan het einde van je zwangerschap kan deze wat verweken, oftewel zacht worden. Bovendien kan een baarmoedermond verstrijken, wat betekent dat deze korter wordt. Bij de een gebeurt dit in de zwangerschap, bij de ander tijdens het begin van de bevalling. Het opengaan van de baarmoedermond noemen we ontsluiting. Je kunt hier alleen achter komen door middel van een inwendig onderzoek waarbij er naar de baarmoedermond gevoeld wordt. Let wel; het zegt niks over wanneer je gaat bevallen, er zijn dames die soms een week, of zelfs langer, met een verstreken baarmoedermond rondlopen die zelfs al een beetje open is. Je verloskundige doet daarom niet zonder aanleiding een inwendig onderzoek als je hoogzwanger bent, dit geeft vaak alleen maar onnodig onrust.

Het verliezen van de slijmprop.

Het woord slijmprop klinkt misschien als een schattig geleiachtig propje, maar niks is minder waar. Het is een dik en taai stuk slijm dat in je baarmoedermond zit. Het vormt de afsluiting van de baarmoeder en dient dus als bescherming. Je verliest de slijmprop aan het einde van de zwangerschap of tijdens je bevalling, en het is geen reden om je verloskundige te bellen. Vaak komt het in delen, dus niet schrikken als je af en toe wat slijm vermengd met een klein beetje bloed in je onderbroek vindt. Het is normaal dat wanneer je de slijmprop verliest, het nog een aantal dagen of zelfs nog langer duurt voordat je gaat bevallen. No worries, de vliezen beschermen de baby natuurlijk ook nog en het is volkomen normaal!

Diarree.

Tja, die darmen laten vaak ook even van zich horen vlak voor je gaat bevallen, of tijdens het begin van je bevalling. Je lichaam maakt op deze manier je stofwisselingsysteem leeg zodat er ruimte vrij komt en alle energie naar de baarmoeder kan gaan. Schrik er dus niet van als je aan het begin van je bevalling een paar keer flink naar de wc moet, of zelfs een keer moet overgeven: opgeruimd staat netjes en je lichaam is klaar voor het ‘echte’ werk.

Je vliezen breken.

Vliezen kunnen breken voordat je weeën hebt, of als je al weeën hebt. Er zijn vrouwen die een ‘plopje’ voelen, maar meestal kenmerkt het zich doordat je continu kleine beetjes vocht verliest die je niet kan ophouden. De grote plens uit de film komt voor maar zie je minder vaak. Als het overdag gebeurt laat je het je verloskundige even weten. Gebeurt het ‘s avonds of ‘s nachts dan doe je een kraamverband uit het kraampakket (zo’n heeeele grote) in je onderbroek en probeer je verder/ vroeg te gaan slapen. Je belt de verloskundige zodra je regelmatige weeën hebt of je laat het in de ochtend weten.

Belangrijk is de helderheid van het vruchtwater. Vruchtwater dat helder is als water, met witte vlokjes, of roze van kleur noemen we helder vruchtwater. Is het groen of bruin, dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je 24/7 je verloskundige bellen.

Zoals je ziet zijn er een hoop tekenen van je lichaam die laten zien dat ze klaar is voor de geboorte, of misschien zelfs wel elk moment kan beginnen. Onthoud wel dat het allemaal voortekenen zijn, en dat het net zo goed nog even kan duren. Wanneer je precies gaat bevallen is een vraag die je pas kan beantwoorden als je daadwerkelijk aan het bevallen bent. En dat is maar goed ook, want het niet weten wanneer je baby komt is juist ook een deel van de magie van het hele geboorteproces.

Wanneer je bevalling niet vanzelf op gang komt en je gaat over de uitgerekende datum, dan is het misschien interessant om onze blog over de bevalling zelf opwekken te lezen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites