Mom & co.

Een nieuw begin voor alle prille ouders | Mom & co

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”671220″]

​Het nieuwe jaar is begonnen!

Althans, als we hersteld zijn van Oud en Nieuw natuurlijk. Zo’n wilde avond met een bedtijd van maar liefst 1:00 uur gaat je als nieuwbakken ouders niet in de koude kleren zitten natuurlijk, om over de katers na je 30e nog maar te zwijgen. Maar als we een paar avonden op tijd naar bed zijn gegaan en de oliebollen in hebben ingeruild voor smoothies kan 2022 écht beginnen. Een nieuw jaar is een nieuwe start, en vader of moeder worden is dat natuurlijk helemaal. Daarom hebben we een tof lijstje opgesteld met tips voor de nieuwe ouder en de ouders to be om zich alvast voor te bereiden op wat komen gaat!

Evalueer 2021 en stel intenties voor 2022

Neem de moeite om het jaar door te nemen. Wat ging er minder goed, of werkte niet goed voor jou? En wat werkte er wel en waar ben je blij mee? Bespreek het met je partner, of schrijf het op. Stel dan een intentie voor het komende jaar; wat wil je doen? Wat wil je bereiken en waarom?

Plan tijd in voor jezelf

Iedereen die papa of mama is zal herkennen dat tijd een stukje relatiever wordt. Het glipt door je vingers als zand zonder dat je erg in hebt. Des te belangrijker om tijd voor jezelf in te plannen. Doe dat lekker concreet, en zet het in je agenda. 

Datenights

Het ligt voor de hand om als team met de discipline van het Korps Mariniers je gezinnetje te runnen. De een doet de was, de ander knalt een lekker gerecht in elkaar. Iemand ruimt op, en iemand brengt de baby naar bed. Om dan nog maar te zwijgen over hoe je dit aanpakt als je alleen bent. Hoe kicken het soms ook is om efficiënt samen te werken, het is belangrijk om niet te vergeten om ook samen leuke dingen te blijven doen. Om dezelfde reden als bij tip 1 moet je tijd inboeken voor date nights. Regel oppas, plan wat data en ga lekker naar het theater, bios of restaurant (als het weer mag natuurlijk).

Maak praktische afspraken

Spitsuur krijgt een hele andere betekenis als je kinderen hebt. Sterker nog, met de radio aan tegen rode achterlichten aankijken klinkt zelfs nog wel aardig vergeleken bij de taferelen die ‘s ochtends soms ontstaan. Het is een goeie tip om voor dat je gaat slapen een afspraak te maken wie ‘de ochtend’ of nacht doet. Kan de partner wellicht s nachts voedingen met flesjes doen? Wie gaat er als eerste uit en start het ochtendritueel zodat de ander nog even wat slaap pakt? Een duidelijke afspraak voorkomt ook eventuele onderlinge frustraties.

Vraag hulp als je dat nodig hebt

Je kent de uitspraak ‘it takes a village to raise a child’ vast wel. In veel culturen werd vroeger een kind collectief opgevoed. Iedereen hielp op zijn eigen manier. Heden ten dage is dit anders, en wordt het ingewikkeld met verplichtingen en ambities. Daar komt bij dat we allemaal sterk willen zijn, en het liefst zelf alles oplossen. Gooi deze schroom van je af, vraag om hulp als je dat nodig hebt. Al is het maar dat iemand een keer voor je kookt of je helpt in het huishouden. Je zal versteld staan wat een oprechte hulpvraag allemaal oplevert! In onze podcast hebben we het veelvuldig over dit onderwerp, dus zoek je inspiratie: luister de Mom & co podcast dan hier. 

Doe dingen samen

Vergis je niet, dit is geen copy/paste fout van tip 3 (datenights). Nee dit heeft te maken met de term ‘emotional labour’. Alle zaken die iemand doet voor het gezin, en wat niet gelijk zichtbaar is of uitgesproken wordt. Bespreek wat er allemaal geregeld moet worden, en maak een verdeling die goed voelt. Neem zaken niet voor lief, al is het natuurlijk onschuldig en menselijk als dit soms gebeurt. Maar het is ontzettend inzichtelijk en ook nog eens goed voor je relatie.

Minder schermtijd (ook voor jezelf)

Misschien wel onze belangrijkste tip. In de eerste plaats omdat teveel scherm van dichtbij op de lange termijn niet goed is voor de ogen van je kindje. Maar ook omdat we zelf wel eens opgeslokt raken door onze smartphones en dat gaat wel ten koste van oprechte aandacht voor je kleine. Leg dat ding af en toe weg, en kijk naar je kindje. Observeer, connect en leer.

Maak fotoboeken

We hebben allemaal instagram, maar dat gaat toch niet boven een écht fotoboek. Het is ook nog eens super leuk werk, en het resultaat is een document wat je stiekem vaak even oppakt om terug te gaan. Want het grootste cliché is waar; namelijk dat het allemaal hard gaat en je snel dingen vergeet. Daarom; fotoboeken! Je hebt een aantal super makkelijke online systemen die het automatisch voor je in elkaar knallen. 

Zorg voor genoeg slaap, zowel voor je kindje als voor jezelf

Als we eens een keer een heerlijke nacht slaap hebben gehad, weten we het allemaal weer; slaap is goud waard! Zeker in die prille beginperiode moet je de kunst van dutten onder de knie krijgen. Slaapt je kindje even en ben je bekaf? Slaap dan mee. En draai het ook om, ten behoeve van je partner. Heb jij energie over, laat dan de ander even liggen!

Onze online cursus ‘Het Vierde Trimester’ staat boordevol waardevolle informatie, tips en tricks, podcasts, checklist en nog veel meer ter voorbereiding op dat nieuwe begin met je baby. Een super goed cadeau voor jezelf én je partner om die goede voornemens te gaan rocken! En omdat wij wel van cadeautjes houden, krijgen jullie met de kortingscode ‘NIEUWBEGIN2022’ €20,- korting op het aankoopbedrag. 

   [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space empty_h=”5″][vc_empty_space empty_h=”5″][vc_single_image media=”87183″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”179063″ title=”ouderschap”][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Send Message

My favorites