Mom & co.

10 dingen die je als partner niet tegen je vrouw zegt tijdens de geboorte | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”129448″ shape_dividers=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”193305″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”982727″]

10 dingen die je als partner niet tegen je vrouw zegt tijdens de geboorte

We zeggen allemaal wel eens onhandige dingen in tijden van spanning. Partners tijdens de geboorte van hun baby hebben daar helemaal een handje van.

Vaak bedoelen ze het natuurlijk gewoon goed, maar het kan op momenten als een bevalling net even verkeerd vallen. Zelfs als je je goed voorbereidt door middel van een zwangerschapscursus met bijvoorbeeld hypnobirthing is het heel normaal dat je nog wat gezonde spanning in je lijf hebt, en misschien net de verkeerde dingen zegt. Nou heren en dames, hier een lijstje van de dingen die je absoluut niét moet zeggen tijdens de bevalling.

1. Er is er nog nooit een blijven zitten.
Wordt deze echt nog gebruikt? Jazeker. Met alleen maar achterliggende goeie bedoelingen. Wat je als partner hiermee eigenlijk probeert te zeggen is ‘dit gaat voorbij’. Je hebt er alleen simpelweg tijdens de geboorte helemaal niks aan dat miljoenen vrouwen jou al voor zijn gegaan en vooral; dat zij al klaar zijn met bevallen en jij nog niet. Tip: pas de uitspraak iets aan, met alsnog dezelfde goede bedoelingen. Bijvoorbeeld ‘je bent al een heel eind op weg, je doet het super’.

2. En dit is pas het begin.
Bij het eerste rustpunt van de Kilimanjaro zeg je ook niet ‘de zwaarste kilometers moeten nog komen’. Niemand wordt daar blij van, en het geeft de burger alles behalve moed. ‘YES het is begonnen, vandaag wordt onze baby geboren’ klinkt al een stuk positiever.

3. Poeh, wat ben ik moe.
Als je straks met z’n drieën samen als gelukkig gezin naar huis wil gaan, zou ik deze als liefhebbende partner voor je houden.

4. Ik ga even pizza bestellen, lust jij ook iets?
Tijdens de geboorte eten vrouwen in principe bijna niks. Daarbovenop komt nog dat ze een enorm ontwikkeld reukvermogen hebben. Ze ruiken gegeten teentjes knoflook op 3 dagen afstand. Grote kans dat jij samen met je pizza 5 minuten na ontvangst buiten op het balkon staat. Doe iedereen, vooral je vrouw, dus een plezier en smeer een boterham met kaas.

5. Ik ga de verloskundige alvast even laten weten dat je voorweeën hebt.
Voorweeën, het woord zegt het al. Dit zijn de weeën helemaal aan het begin van een bevalling, of zelfs nog vóór de bevalling. Bellen met voorweeën heeft niet zoveel zin. Het kan dan namelijk nog best lang duren voor de bevalling echt begint. Zoek dus vooral afleiding en ga niet focussen op elk krampje dat je voelt. Daarnaast zijn de belinstructies van je verloskundige met een reden gemaakt. Als je geen zorgen hebt hoef je met voorweeën je verloskundige niet te informeren. Je belt haar misschien wakker terwijl ze nog niet zoveel voor je kan doen. Voorweeën kunnen weer afzakken, zonde als je dan een vals ‘groen licht’ gegeven hebt. In deze situatie wacht je rustig af, en ga je eventueel weer slapen. Kusjes en lieve woorden zijn natuurlijk wel altijd erg welkom.

6. Je eigen lichamelijke klachten benoemen.
Als je aan het bevallen bent heb je weinig empathie voor de verstuikte enkel of de stijve nek van je partner. Dus ook al doet je voetbalknie pijn of heb je wat last van je rug omdat je langere tijd in dezelfde houding hebt gezeten, pak lekker in stilte een paracetamolletje en verder ssst..

7. Kan het licht aan?
Ja dat kan, in een andere kamer. Vaak vinden vrouwen gedimd licht fijn als ze aan het bevallen zijn. Dit geeft ze wat meer de kans om in de weeën te ‘duiken’. Je zwakt een zintuig af, waardoor je meer gefocust bent op wat er in je lijf gebeurd, je kan meer naar binnen keren. Als je als partner dus licht nodig hebt om je Sudoku puzzel in te vullen ga je dat of ergens anders doen of je bewaard hem lekker voor een andere keer. Als je afleiding nodig hebt, probeer eens een zachte massage techniek uit op je vrouw, daarmee maakt ze namelijk extra endorfine aan om meer in haar ‘bevalbubbel’ te komen. Ze zal je vast erg dankbaar voor zijn.

8. Denk je dat ik morgen naar kantoor kan?
Het is heel logisch dat wanneer je zelf niet aan het bevallen bent, er in je hoofd nog allemaal praktische regeldingen voorbij komen. Als je dit soort vragen aan je vriendin stelt terwijl ze aan het bevallen is heb je kans dat je haar uit haar ‘bevalbubbel’ haalt, en dat is wat je juist niét wil doen. Het antwoord op de vraag of je morgen naar kantoor kan, wil ik je trouwens wel alvast geven: ‘Nee, je kan morgen niet naar kantoor’.

9. Komt dat wel weer goed?
Grappen over een vagina zijn tot minimaal een week na de bevalling verboden terrein. De vagina zelf voor wat langere tijd trouwens. Tijdens de bevalling kun je je voorstellen dat er druk op de vagina en bekkenbodemspieren komt te staan, daardoor kan er een zwelling ontstaan. Bovendien kan het ook nodig zijn dat er gehecht moet worden. Weet dat een zwelling slinkt, en dat hechtingen genezen. Het antwoord op de vraag is dus: ‘JA, het komt goed’.

10. Ajax staat 2-0 achter.
Dat je wat afleiding zoekt tijdens (het begin van) de bevalling hoeft voor jullie beide niet iets slechts te zijn. Een spannende voetbal finale daarentegen werkt adrenaline verhogend. Adrenaline remt oxytocine en endorfine, en dat zijn net de stofjes die je nodig hebt als vrouw tijdens je bevalling. Dus wil je graag wat afleiding, kies dan voor een romantische Netflix comedy, oké, niet te vergelijken met Ajax, maar wel goed voor de sfeer tijdens de bevalling.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign in

Send Message

My favorites