Mom & co.

Dit wil je weten over een badbevalling

Een badbevalling bij kaarslicht, in ontspanning toeleven naar de komst van je kindje, een muziekje op, de gordijnen dicht, de lichten gedimd; het perfecte plaatje van een bevalling, toch? En ja: een badbevalling kan een ontzettend fijne, ontspannen en zelfs romantisch event zijn – even afhankelijk van welke fase de geboorte zich in bevindt – maar wist je dat er ook hele andere redenen zijn om voor een badbevalling te gaan?

Warmte = ontspanning.

Als je je bevalbad hebt staan en het water eenmaal op de juiste temperatuur hebt (tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius), heb je een hele fijne mogelijkheid om wat ontspanning te vinden. Het warme water ontspant je spieren, bevordert de doorbloeding en de gewichtloosheid zorgt er voor dat je een beetje drijft. Daardoor gaat er wat spanning van de buik af, en is het minder pijnlijk en vang je de weeën wat makkelijker op. Zo kan je overtuigender mee met de flow van de geboorte. Laatste tip: Houd er rekening mee dat het soms lang duurt om het bad met warm water te vullen, zeker met de waterdruk van de keukenkraan. Dan is het heel handig om met een waterkoker gekookt water toe te voegen – als het bad nog leeg is uiteraard.

Bewegingsvrijheid.

Je kan in het bad rondbewegen en variëren met houdingen; zittend, op je knieën zittend of hangend over de rand, achterover leunen of zelfs op je zij. Variëren bevordert de voortgang van de geboorte, en de ontsluiting vordert vaak sneller. Sommige vrouwen voelen zich soms wel wat ‘alleen’ in het bad. Dus partners: hop zwembroek aan, en ga d’r ook in. Zo kan je je vrouw nog beter supporten. Je kan het bad in vanaf de ‘actieve fase’. Eerder kan ook, om tijd te overbruggen en te ontspannen, maar alleen als je vliezen nog ‘staan’, oftewel niet gebroken zijn, anders is er een kleine kans op infectie dus houd daar rekening mee. Wanneer je gebroken vliezen hebt en de weeën nog niet effectief zijn, kan het zijn dat het nog lang duurt voor je kindje geboren wordt. Vanaf de actieve fase is de kans groot dat het niet al te lang duurt en is de kans op infectie kleiner. 

Welkom op de (warme en fluide) wereld baby!

Een badbevalling is een prachtige overgang naar de buitenwereld. Je kindje heeft al die maanden in een warme, zachte buik gezeten vol vruchtwater en gedempte geluiden. De overgang door het warme badwater naar het lijf van mamma is een prachtige, zachte overgang voor je kindje. ‘Waterbaby’s’ huilen minder en zoeken sneller de borst op van mamma. Cool he? Het is goed om te weten dat bij een eerste kindje tijdens de persfase het regelmatig nodig is te verplaatsen naar een baarkruk of bed, dus dat de geboorte van je kindje dan niet eindigt in het bad, maar dat je de weeën wel kan opvangen in bad. 

Wat nou als een badbevalling niet kan?

Stel, er is een medische indicatie of een andere situatie waardoor je niet in bad kan, of je appartement is simpelweg te klein. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je toch iets van dat effect wat een bevalbad geeft creëert? Los van dat er ook ziekenhuizen of bevelcentra zijn waar je bevelbaden hebt, kan je ook in de huiskamer een gezellig plekje maken waar je naartoe kan en kan variëren qua houding. Fijne dekens, kussens en kruiken voor de warmte. En gooi alsnog de gordijnen dicht, zet een muziekje op en zet kaarsjes aan om toch iets van die beleving te creëren!

In onze zwangerschapscursus gaan we dieper in op allerlei manieren en technieken om te ontspannen tijdens de bevalling. Lijkt het jou fijn om daar meer over te leren? Check onze zwangerschapscursussen in groepsverband of onze Online Zwangerschapscursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Send Message

My favorites