Mom & co.

Zwangerschapstrimesters; wat gebeurt er wanneer? | Mom & co

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ back_color=”color-175477″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ column_width_pixel=”900px”][vc_column_text uncode_shortcode_id=”118722″]

Zwangerschapstrimesters

Een zwangerschap indelen in termijnen is eigenlijk een beetje gek, want elke zwangerschap is uniek. Maar als we toch een poging doen om een zwangerschap uiteen te zetten, kun je stellen dat het ongeveer 40 weken duurt, en dat het op te delen is in 3 verschillende stadia van de zwangerschap. Elk zwangerschapstrimester is anders en brengt weer nieuwe uitdagingen en veranderingen met zich mee. Wat we weten is dat weinig vrouwen bevallen op de uitgerekende datum en iedere zwangere verschillende ‘kwaaltjes’ heeft. En om het nog maar iets ingewikkelder te maken; die worden door iedere zwangere weer verschillend ervaren.

Het eerste trimester van je zwangerschap (1 t/m 12 weken)

Het eerste trimester is vaak een spannend trimester en, tot de eerste echo is geweest, best een onzekere. Van alle miskramen valt 80% in het eerste trimester. Let wel: zodra je een echo hebt gehad waar je het hartje hebt zien en horen kloppen, is de kans op een miskraam nog maar 2%.

Mama

Het leuke aan deze eerste zwangerschapstermijn is dat je er vaak al in zit zonder dat je het door hebt. Want in dit trimester vindt de bevruchting en de innesteling plaats, waar je soms niks van merkt. Na de bevruchting beginnen de hormonale veranderingen bij de moeder, en ondervind je de eerste zwangerschapskwaaltjes. Je lichaam gaat de hormonen HCG, progesteron en oestrogeen produceren. Daardoor zal je soms vermoeidheid en/of misselijkheid ervaren. Je kan pijnlijke borsten krijgen of aankomen in gewicht. Dit is ook waar stemmingswisselingen in het verhaal komen – wellicht ken je ze nog van toen je ongesteld was. O ja, het ene moment wil je veel eten, en dan weer niks. Je zal vaak plassen en misschien eens last krijgen van obstipatie.

Geen kwaaltjes om enthousiast van te worden. Maar er is goed nieuws; ze verdwijnen meestal in het tweede trimester.

Baby

Wat gebeurt er in dit trimester met je baby? Een heleboel! Als de bevruchte eicel ingenesteld is, groeit je kindje tot een grootte van 6,5 cm. Organen zoals de hersenen, het hart en de bloedsomloop worden gebouwd. Het hart is het eerste orgaan dat gaat functioneren, en klopt al vanaf de 21ste dag. Vanaf ongeveer 6 weken kan je een kloppend hartje op de echo zien. Ook wordt in dit trimester het geslacht gevormd. In week 8 ontstaat de placenta; een waanzinnig interessant orgaan dat naast de productie van voedingsstoffen en zuurstof allerlei hormonen produceert voor de groei en ontwikkeling van je baby.

Het tweede trimester van je zwangerschap (week 13 t/m 26)

Veel vrouwen vinden het tweede trimester de fijnste van de drie. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn weg – of je bent eraan gewend – je bent wat zekerder door de echo’s die je hebt gehad en je hebt nieuws met vrienden en familie hebt gedeeld. Wat gebeurt er verder in deze bijzondere periode?

Mama

In je buik kun je wat groeipijn voelen, dat wordt ook wel bandenpijn genoemd. Logisch, want je baby, baarmoeder en buik zijn aan het groeien. Je gaat dus ook een zichtbaar buikje krijgen. Tijdens dit trimester kom je ongeveer een halve kilo per week aan en je kan wat vergeetachtiger worden. Dat laatste noemen zwangerschapsdementie, een term die je vast wel eens hebt gehoord. Ideaal om eens in te zetten als je bent vergeten boodschappen te doen. In dit trimester ga je ook een zwangerschapscursus uitzoeken.

Baby

In het tweede trimester van de zwangerschap gaat de baby flink groeien. Je kindje groeit van 6,5 naar 37 cm, en van 325 gram naar ongeveer 940 gram. Rond de twintigste week krijg je een uitgebreide medische echo waar de echoscopist kijkt of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Vanaf 24 weken is een baby levensvatbaar, er worden dus mijlpalen gezet. Wat soms een beetje gek is aan dit trimester, is dat je je meestal heel goed voelt en misschien niet altijd voelt dat je zwanger bent. Als rond de 18-24 weken de bewegingen van je kindje steeds duidelijker voelbaar zijn wordt de zwangerschap steeds ‘echter’.

Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling)

De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.

Mama

Stoppen met werken en overgeven aan nesteldrang is heel fijn, maar tegelijkertijd kunnen er wat spanningen richting de bevalling ontstaan. Het komt nu écht dichtbij. Bij dit trimester horen wat nieuwe kwaaltjes. Het komt best vaak voor dat je last van je onderrug en bekken krijgt. Het kraakbeen in je bekken verweekt zodat het beweeglijker is voor tijdens de bevalling. Hartstikke goed bedacht van moeder natuur, maar soms zeker niet fijn.  Heb je last van je bekken, neem dan laagdrempelig contact op met een bekkenfysiotherapeut. Wij hebben in de Mom & co podcast (afl. 5) een hele mooie aflevering opgenomen met Jody Kienhuis, een bekkenfysiotherapeut die waardevolle tips geeft over dit onderwerp.

Het hoofdje van de baby daalt in. Dit betekent dat het dieper in je bekken zakt. Idealiter ligt een kindje bij 36 weken in hoofdligging, dus met het hoofdje naar beneden. De baby drukt op je blaas, dat is dus de reden dat je waarschijnlijk een stuk vaker naar de wc moet.

Baby

Je babytje groeit van 940 gram tot gemiddeld 3400 gram en wordt ongeveer 50cm lang. In dit trimester kun je steeds meer contact met je baby maken en dat is toch wel heel bijzonder. Niet alleen ga je de baby steeds meer voelen bewegen, maar hij of zij gaat ook steeds meer op geluiden en bekende stemmen reageren. De oogjes gaan open, ze gaan slikken, hikken en soms op hun duim zuigen. De ontwikkelingen van de hersenen gaat snel, de inwendige organen zijn aan het einde van dit termijn klaar met ontwikkelen en veel kraakbeen wordt omgezet in bot.  In het derde zwangerschapstrimester ga je met je verloskundige over de bevalling praten. Het is handig om een geboorteplan te hebben gemaakt, voordat je dit gesprek hebt. Dan is het afwachten op de eerste tekenen van de bevalling het belangrijkste dat jullie hoeven te doen.

Een mooie liefdevolle boodschap vanuit ons is dat je, ondanks misschien wel het ongemak, de kwaaltjes en de spanning die je dagen soms kleuren: het derde zwangerschapstrimester sluit je af met een van de mooiste ontmoetingen die jij en je partner gaan meemaken: de ontmoeting met jullie baby.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Send Message

My favorites